2014. október 14.

A virtuális valóság

ELŐZETES

Lány létemre úgy gondolom remekül kijövök a virtuális játékokkal. Imádok ebben a világban létezni, teljesen átadni magam a játéknak. A kezdetek kezdetén, még valamikor az általános iskolában kezdtem megkedvelni az e fajta játékokat. Sosem felejtem el, először valami lányos, sminkes, öltöztetős játékkal játszottam, ami egy lánytól nem furcsa. De aztán rájöttem, hogy ez nagyon nem én vagyok. Nekem inkább a kalandos, gondolkodós, szégyen nem szégyen a lövöldözős és autós játékok jönnek be. Rengeteg flash játékot kipróbáltam, volt ebneveldém, farmom, de mindbe beleuntam. Aztán jöttek a mai napig is kedvenceim, amiket gyorsan meg is mutatnék pár mondattal fűszerezve.:


 Ford Racing 3
 Nagy kedvencem az NFS és a COD mellett. A grafika egész jó, az irányítása kicsit nehézkes. De lehet, hogy csak én voltam hozzá a béna :D Többször újrajátszottam, de nem vettük meg végül a teljes verziót.Need for Speed
(NFS)

 Végre egy olyan játék, ami izgalmas, szórakoztató és még a zenék is jók benne. Versenyzés a köbön! Az NFS, NFS Most Wanted 2005-ös verzióját, és az Underground 1. részét végigjátszottam, a Carbonba és a Hot Pursuit-be csak belekezdtem, a legújabb Rivals-t pedig mostanság kezdtem el párommal játszani. Elég kemény pályák vannak, egy kis segítség mindig jól jön :D az autók első osztályúak! ;)


Call of Duty
(COD)
Szerelem volt első játszásra. Pedig abszolút nem lányos játékról van szó... talán azért is vonzott és vonz a mai napig, mert szeretem a történelmet, és a történelem néhány részletét dolgozza fel. 
Az újabbakban már komolyabb fegyvereket lehet használni, szóval modernebb lett az egész. A legújabb a Ghost, ami annyira jó, hogy egész nap játszanék vele . A grafikája, a sztori 10 pontosak, elején az űrhajós szerepet annyira imádtam. Mondtam is, hogy csak ennyi? :D 
Akit esetleg jobban érdekel, az mindent megtalál a magyar honlapon.:
www.callofduty.huFar Cry
A sztori és a helyszín tökéletes, igazi akciójáték. Imádom, hogy lehet a tengerben úszni. 


VIRTUÁLIS VALÓSÁG

De hogy mi is valóban a jelentése? 
Nézzünk pár meghatározást.:

A virtuális valóság úgy is meghatározható, mint olyan számítógéppel létrehozott környezet, amelyben a felhasználó is jelen van.
(Linda Jacobson)

Virtuális valóságon a digitális technikával létrehozott világot, és az általa felkeltett perceptuális élmény egészét értjük.
(György Péter)

A VR-ban a program használója egy sisakot illeszt a fejére, melynek következtében jobb illetve a bal szem számára digitálisan előállított kép két, a szemhez közvetlen közel elhelyezett képernyőn jelenik meg. A látványon túl a Virtuális Valóságban a hallás, a tapintás, a hely- és helyzetváltoztatás is fontos szerepet kap.

A megjelenített tárgyak megközelíthetőek, megfoghatóak, a program használója kölcsönhatásba léphet velük. Erre a Virtuális Valóságra jellemző az immerzivitás (belemerülés), valamint az interaktivitás ún. "real time" jellege. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy a számítógép késedelem nélkül, vagy nagyon kis késéssel "válaszol", ami az azonnali reagálás benyomását kelti a felhasználóban.

Ha többet szeretnétek megtudni, kattintsatok a linkre.:

Az én megfogalmazásom szerint ez egy elképzelt, megálmodott világ, ahol olyan dolgokat tehetsz, amit a való életben nem vagy csak kevés eséllyel. Számomra ilyen élmény a repülőgép vezetés, vagy a rég dédelgetett álmom az űrhajózás. 

Ha jobban belegondolunk, már évek óta ebben a virtuális világban élünk. Megjelentek a számítógépek, laptopok, okostelefonok és mindenféle kütyük. Robbanásszerűen csöppentem bele ebbe az egészbe és már nem tudok egy hetet úgy leélni, hogy ne nézzem meg jött-e email, sms, vagy írt-e valaki Facebookon. Teljesen beszippantja az embert. Vannak azért előnyei is. Pl több 1000 km-re élő rokonokkal tudunk szinte másodpercek alatt "találkozni", beszélni velük, írni nekik. 
Vagy nézzük csak a STEAM-et. Ebben a rendszerben a világ minden tájáról "érkeznek" emberek, és játszanak együtt különféle játékokkal, mint pl a CS (Counter Strike). Erről a játékról hallottam már régebbről, de játszani még soha nem játszottam vele. A párom és munkatársai imádják, lehet kipróbálom én is. Szerintem mindenképp töltsétek le a Steam-et, mert a saját PC játékaidat is fel tudod tölteni és ezáltal egy helyen lesznek. Én már megtettem, Ti se habozzatok.

THEVR

Maga a virtuális élmény óriási lépéseket tett előre az évek során. Olyan eszközök segítségével tudunk egy másik világba csöppenni, amiket én elképzelni nem tudtam. Ilyen például az Oculus Rift és a többi fejlesztői változatai, vagy a Leap Motion, de lehetne még sorolni tovább. Részletesen nem szeretnék ezekről írni, meghagyom ezt a szakemberekre. :D
Viszont ezekkel a termékekkel hatalmas lépéseket tehetünk meg akár az orvostudományban (ami engem kifejezetten érdekel), akár az oktatásban, de a mindennapi életünkben is.

Nem olyan rég fedeztem fel a Thevr csapatot. Ők az egyetlen magyarországi virtuális valósággal és VR Gaminggel foglalkozó csapat. Úgymond játék, illetve Rift tesztelők is egyben. A weboldalukról mindig értesülhetsz a friss hírekről, mármint a VR-ral kapcsolatosan. 

Megtalálhatóak egyébként a youtube-on is. Az első videó amit megnéztem tőlük, az egy RAGE game volt. Annyit nevettem rajta, hogy muszáj voltam megnézni a többit is. Tetszik, mert értenek is ahhoz, amit képviselnek. Néhány játék nagyon felkeltette az érdeklődésem általuk, ezek pedig a következők:

- Deadlight
- The Vanishing of Ethan Carter

- War Thunder
- GTA IV
 (ezzel már játszottam, de folytatni kellene)
- Cat Mario 
(csak hogy engem is szétvágjon az ideg) :D

Nyáron megrendezték a VR Dayt is, amire rengetegen voltak kíváncsiak. Erről én még akkor nem tudtam, így szépen le is maradtam róla, de a következőre biztos el fogok menni.
Nagyon sok érdekes téma merült fel, ha gondoljátok a youtube csatornájukon vissza tudjátok nézni. Hatalmas rajongói kört sikerült kialakítaniuk, nagyon rövid idő alatt, ami egy remek lépés és lehetőség számukra a továbbiakban. 

Platformok, ahol elérhetőek.:


        
2 megjegyzés:

  1. Need Foor Speed :) a 2-vel írtó sokat játszunk, nagy kedvenc :) ráadásul még a kedvenc Honda Civicemet (2007-es évjáratú) is bele heckeltük :D

    VálaszTörlés