2015. március 6.

Interjú - Alitraveling blogÉreztétek már úgy, hogy azonnal utaznotok kell? Mindegy merre, valahová, ahol egyedül lehetsz, 
kicsit elmélkedhetsz. Vagy egy új országba, ahol még sosem jártál és számodra új kultúrát ismerhetsz meg?
Én mindig késztetést éreztem ez iránt. Mindig is úgy érzem, hogy mennem kell, be akarom járni a Mi "kis" világunkat. 
Szerencsésnek mondhatom magam, hisz több országban is jártam már. Persze a nagyobb álmok, még nem teljesültek, de nem adom fel. 

A mai poszt egy nagyon kedves és közvetlen emberrel készített interjút tartalmaz. Nagy öröm volt, amikor rátaláltan Ali blogjára. 2010-ben kezdte blogját és azóta töretlenül ír utazásairól, élményeiről. Csodás képeket készít, ami kulcsszerepet játszik abban, hogy egy keretet adjon az egészhez. Szeretem, ahogy ír. Teljesen át tudom adni magam egy-egy posztnak, így egy picit olyan, mintha én is ott lettem volna. 
Lássuk is tehát a kérdéseket és természetesen a válaszokat.


- - - - - - - - - - - - - - - - - 

Milyen indíttatásból kezdtél blogot írni?

2010-ben kezdtem el a blogot még a blogspot-on, az első hosszabb ázsiai utamnál. A cél az volt, hogy ne kelljen mindenkinek ugyanazt elmondani, leírni, hanem itt el tudják olvasni. Utána megtetszett a blogolás, és innentől kezdve folyamatosan írtam a posztokat az utazásokról. 2014-ben lett nagyobb változás, amikor átköltözött a blog a blog.hu-ra. Megújult formában most itt olvasható és követhető.

Mit jelent számodra az utazás?

Először is azért utazok, hogy elfeledkezzek magunkról. Aztán meg azért, hogy magunkra találjunk. Azért utazok, hogy megnyíljon a szemem és a szívem, és többet tudjak meg a világról, mint amit az újságban/interneten olvashatok (Tavaly pl. ezért mentem el Észak-Koreába. Teljesen más a valóság, mint amit a sajtó lehoz; de ugyan ez a helyzet Iránnal kapcsolatban is).

Mi a célod az utazgatásokkal?

Célom egyfelől, hogy megismerjek más kultúrákat, embereket. A világ hatalmas, és rengeteg hely és lehetőség lakozik benne. Másfelől önmagam megismerését. Amikor egyedül utazok távol az otthontól, nincs más csak én, így csak is magamra számíthatok, ha valamilyen különösebb szituációba keveredek. Olyan dolgokat lehet megtanulni, amelyeket itthon nem; mivel nem kerülsz ilyen szituációba.

Melyik azaz ország, ahová újból visszamennél vagy akár le is telepednél?

Ezt kettéválasztanám. Mert van kedvenc országom, ahova bármikor visszamennék, mert annyira magával ragadott (pl. Vietnam, Irán), de élni nem élnék ott. Mindkettőben nagyon kedvesek az emberek, rengeteg látnivaló akad, de európaiként nehezen tudnám felvenni, hogy ott éljek.
Ahol el tudnám képzelni az életemet, az több hely van. Nemrég jöttem haza az Egyesült Államokból, és pl. New Yorkban el tudnám képzelni az életemet hosszabb távon is. Van akinek bejön, van aki ki nem állhatja pont azt a nyüzsgést, ami a várost körülveszi; de nekem pont ez tetszik benne. Európában Bécs az egyik, illetve Málta a másik, ahol le tudnék telepedni.

Mindig egyedül jársz-kelsz a világban? 

Ázsiában igen. Ott sokkal jobban szeretek egyedül utazgatni. Könnyebb a helyiekkel kapcsolatba kerülni, ha egyedül utazok, mint ha ketten. Egy embert szívesebben befognak, mint többet. A kontinens biztonságos, és az emberek is sokkal közvetlenebbek, mint pl. Európában. Nyitottak az idegenek felé, annak ellenére is, ha pl. nem beszéltünk közös nyelvet, de befogadtak, vagy meghívtak vacsorára. Ez Európában szinte kizárt. Sokan nem is bírnák 
azt a minimál komfortot, ami ott fogadja az utazót. Én bárhol elalszok, de sokaknak az alvás és a kényelem nagyon fontos. Ázsiában ez sokszor „hiánycikk”.
Pont emiatt, Európán belül inkább barátokkal, ismerősökkel szoktam utazni. Itt lehet előre tervezni, könnyebb és közelebb is van. A fapados járatoknak köszönhetően sokszor fillérekért el lehet jutni Budapestről, vagy Debrecenből is Európa bármely részére.

Különböző kultúrákat ismertél meg. Melyik állt hozzád a legközelebb?

Történelmet tanultam, így az mindig is vonzott, de ezen belül ókor a szívem csücske. Európában rengeteg ókori lelőhely van, ezeket szeretem megnézni. Szerencsémre nekem sokszor egy-egy rom, az többet mond ezáltal, mint az átlagnak. De az ókoron kívül más kultúrák is érdekelnek: igazából mindig az, ahol éppen vagyok. Pont emiatt utazgatok, hogy más kultúrákat, környezetet is megismerjek.
Nagyon szeretem még az iszlám művészetet. Több arab országban is utaztam már (pl. Irán, Irak, Marokkó), és az építészetük, kultúrájuk nagyon megfogott.

Jártál Amerikában is. Összefutottál valamikor hírességgel? 

Kétszer jártam eddig az Egyesült Államokban; legutóbb pont Los Angelesben. Elmentünk Malibuba és Beverly Hillsbe is, de sajnos én nem találkoztam senkivel sem. Az ismerősöm, aki La-ben él, ő egyszer belefutott már Mark Wahlberg-be, amint kávét vett egy Beverly Hills-i Starbucks-ban. „Rejtőzködnek”, keveset mozdulnak ki, vagy ha igen, akkor is nehéz őket felismerni. Lehet olyan térképet venni, amin fel van tüntetve, hogy melyikük hol lakik, de igazából az utcán kívül semmi nem látszik a házból, mert azok bentebb vannak.

Kíváncsi lennék, hogy eddig mennyi kontinensen fordultál már meg. Esetleg tervben van egy antarktiszi utazás?

Eddig 58 országban jártam, 3 kontinensen (Európa, Ázsia, Afrika). (Ausztrália, ill. Közép- és Dél-Amerika kimaradt eddig).
Egyszer jó lenne oda eljutni, de iszonyú pénzbe kerül. Elgondolkodtató, hogy megérne-e egy olyan út annyit. Adna-e annyit, amennyit vár előzetesen tőle az ember. Ugyanis egy ilyen út 1,5 millióba tuti, hogy belekerül, és ebből a pénzből pl. Ázsiában hónapokat lehetne utazni. De ez olyan, hogy kinek mi éri meg, ill. van-e rá pénze.

Mit üzennél azoknak, akik hasonló kalandokra vágynak?

Az utazáshoz nem feltétlenül kell nagyon sok pénz. Szerencsére a Föld hatalmas, így mindenki meg tudja találni azokat a lehetőségeket, helyeket, amelyek tetszenek neki, vagy anyagilag megengedheti magának. Figyelni kell az interneten az akciós jegyeket, és akkor tényleg el lehet jutni a Föld bármely pontjára. De érdemes azért az adott ország árszínvonalával is tisztában lenni, hogy mi fér bele. Mert hiába megyünk el egy helyre olcsón, ha ott kiderül, hogy nincs pénzünk valamire.A válaszok láttán, ugye már Ti is nézegetitek a szállásokat és rendelitek a repjegyeket?
Nekem hatalmas löketet adott ahhoz, hogy idén ismét útnak eredjek és meglátogassak egy új országot.
Mielőtt még elköszönnék, hoztam pár remek képet, amit Ali készített az utazásai során. Nekem Amerika a szívem csücske, így természetesen arról több képet válogattam össze. New York ♥Washington

Grand Canyon
ChicagoÉszak-Korea


(Alitravelingblog)

(Alitravelingblog)

Köszönöm, hogy elolvastátok! A jövőben tervezek még interjúkat.
Legyen szép márciusi hétvégétek, vasárnap újra jelentkezem, akkor egy terméktesztes bejegyzéssel.

Ölel benneteket.:

2 megjegyzés:

 1. Nagyon érdekes interjú volt. Ázsiába én is szívesen utaznék. Amerikai is régi álmok, főleg a déli államok, New Orleans. De egy olyan igazi lakókocsis road trip lenne az igazi, keresztül az országon. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ázsia sosem vonzott igazán.
   Amerikába viszont évtizedekig ellennék. Huh, igen a lakókocsis megoldás az igazi ;)

   Törlés