2016. május 15.

Illatok, melyek körülvesznek minket


Parfüm és sajátosságai
Illatok, melyek körülvesznek minket


A parfüm sajátossága, hogy minden egyes bőr felületén másként és máshogy illatozik/reagál. Ennek egy igen egyszerű kémiai magyarázata van. Az illatanyag a bőrön összekeveredik az illatot viselő saját testillatával, kémiai anyagokkal. Egy leheletnyi parfümöt fújjunk a csukló feletti részre, ahol vékonyabb a bőrfelület. Így szinte azonnal el tudjuk dönteni, hogy kellemes-e vagy nem az adott illat számunkra. Érdemes kitapasztalni, hogy melyik illat típust kedveljük általában.
A könnyű, a nehéz, a fűszeres, a friss, vagy a fanyar illatokat? Ha sikerült nagy vonalakban eltalálni ízlésünket, máris könnyebbé válik a válogatás. Legyen több alternatívánk, ha már az egyik parfümöt meguntuk, hiszen egy idő után sablonossá válnak az illatok, "nem érzem már magamon az illatot". Ezt a jelenséget próbáljuk meg kiküszöbölni másfajta/féle illatokkal.

--------

Nekem például a hangulatom és a kinti időjárás határozza meg, hogy milyen illatot fogok magamra ölteni. Ha odakint esős idő van, viszont tavasz, akkor csak egy kicsit fűszeres, ám mégis gyümölcsös illatot fújok magamra. Ha esős, de őszi, akkor pedig jöhetnek az igazán fűszeres illatok. Nyáron jobban szeretem a könnyed, légies, frissítő parfümöket, illatpermeteket.Zene
A zenéhez is tudunk illatokat társítani. Ha romantikus, lassú zenét hallunk nekem a fűszeres vagy édes illat jut az eszembe. Ha rockos zenét hallok, egyértelműen a karakteres illatok.Mozi
Már a mozikban is elterjedté váltak a 4DX mozifilmek. Ez egy úgynevezett virtuális valóság. Volt szerencsém megnézni a Hobbit 3. részét, ahol a mozgó székek, a légmozgás, a vízpermet és a fényeffektek mellett az illatok is megjelentek. Amikor 1-1 ház a sárkány tüzétől leégett éreztük a füstöt, de a hobbit rét árasztotta virágillat is megcsapta az orrunkat. Nagyon jó élmény volt, mindenképp ki kell próbálnotok.
Filmajánló a parfümhöz kapcsolódóan:

A parfüm: Egy gyilkos története

Tom Tykwer és Patrick Süskind azonos című regénye alapján készült közös alkotás.
A történet középpontjában egy fiatalember áll. A 18. század Párizsában élő Jean-Baptiste Grenouille, bámulatos tehetséggel megáldott ifjú. A gazdag érzékelési világ, amit egyedül ő birtokol, megszállottá teszi, egyetlen életcélja a tökéletes illat megőrzése, illetve a gyönyörű, fiatal lányok bőrének illata.
Számomra nagyon érdekes volt, bátran ajánlom mindenkinek, akik szeretik egyrészt a régi korokban játszódó filmeket, és természetesen, akiket érdekel a parfüm történelme és egy kis pluszt szeretne megtudni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése