2016. szeptember 11.

AVON olívabogyós termékek | Olajfa ismertetőO L A J F A
/ Olea europaea /


Az olajfa már 7000 évvel ezelőtt is ismert volt. Feltehetőleg Észak-Afrika a hazája, itt találtak olajfalevél-maradványokat, amelyek i.e. 5000-ből származhatnak. Palesztinát és Szíriát is az olajfa hazájának nevezik. Más forrásból olvashatjuk, hogy olyan olívamagokat emlegetnek, melyeket a korai kőkorszak településein ástak ki.

Vitathatatlan, hogy az olajfa az egyik legősibb kultúrnövény. Hogy hogyan terjedt el, azt nem tudhatjuk. Kis-Ázsiában és az égei-tengeri szigeteken már i.e. 2500-ban ültették, és a bogyóból olajat nyertek. Fa, illetve vadon növő bokor formában is ismerték. A zsidó kultúrában és az ótestamentumban az olajfa különösen nagy tekintélynek örvend. A Bibliában már korábban is találkozunk az olívaolajjal. Amikor Noé szabadon eresztette a bárkájából a galambot, az olajággal a csőrében tért vissza. Az olajfaág a béke jelképe is. Jézus a keresztre feszítése előtt az Olajfák hegyére ment, a kereszt is olajfából készült.

Az olajfa sokáig a jólétet, a gazdagságot és a boldogságot szimbolizálta. Az olajfát már a korai időkben „szentnek” tartották. Az Akropolisz olajfája a szellemi megvilágosodás és a béke jelképei voltak. Régen az olimpiai játékok győzteseit olajággal ünnepelték. A görögök, a berberek és a rómaiak olajfát ültettek az elhunytak tiszteletére. Olajfából készítettek oltárt a rómaiak.
Az olajfa i.e. 500 körül Krétáról indult hódító útjára Dél-Olaszországon és Rómán át, és meghódította környéket. A klasszikus ókorban az egész Földközi-tenger térségében ismerték. Kelta hagyomány szerint szeptember 23-án van az olajfa napja. Ez a napéjegyenlőség napja is egyben. Ebben az értelemben a bölcsesség fája az olajfa.

Az olajfa hosszú életű, 1500-2000 évig is terem. A Gecsemáné kertben (Jeruzsálemben) lévő nyolc olajfa 2000 éves. Csavart, göcsörtös, hajlott, zömök fa, amely akár 18-20 m méter magasra is megnő, gyökere erősen kapaszkodik a talajba. Szerteágazó ágai felfelé csavarodnak, kékeszöld levelei vannak, melyek ezüstösen csillognak. Ha a fa belseje elkorhad, a fa elpusztul, a tő új hajtásokat hozhat. Az olajfa lassan növekszik, a kissé homokos, meszes talajt, napsütést, szellős, száraz helyet szereti. A nedvességet egyáltalán nem kedveli, a fagyra nem érzékeny, esetleg a már dúsan rügyezőket fenyegeti a hideg időjárás esetén a fagyveszély. 1985-ben Toscanában az olajfák 85%-a megfagyott, de újraéledtek. Az eltelt időszak óta kiheverték a nagy csapást.
Az olajfa pontosan 60 napig virágzik. Leggyakrabban a szél végzi el a porzást, a rovarok ritkábban. 4-6 hónap eltelte után a gyümölcs kifejlődik, kezdődhet a szüret. Az olajfa 6-10 éves korára hozza az első gyümölcsöt, a teljes termékhozam 15 éves korára tehető. Egy évi bő termés után, egy év pihenési idő következik. Ekkor is terem a fa, csak kevesebbet. A gyümölcsöt október és február között szüretelik. Az éretlen gyümölcs zöld, a teljesen érett pedig fekete. Ilyenkor nagyon intenzív ízű olajat nyernek belőle. Ezért ameddig csak lehet, a fán hagyják a termést, minél jobban érjen be.

<>

Ha Horvátországban járunk, nem lesz olyan négyzetméter, ahol ne látnánk olajfákat. Mindenhol zöldell az olíva, ami olyan szép, ahogy a mediterrán szél fújja őket. Szinte megnyugvást árasztanak. Olyan varázsos hangulatú a táj, egyszer mindenkinek látnia kell! ♡

Mivel magát a bogyót nem, de az olaját szeretem, ezért nem is volt kérdés, hogy megvegyem-e az Avon Planet Spa Heavenly Hydration hidratáló kézkrémjét. Kellemes friss illata van. A csomagolás a jól megszokott Planet Spa kis tubuska, amit annyira imádok. A krém fehér, sűrű állagú, gazdag formulájának köszönhetően jól táplálja a kezeket. Szinte azonnal beszívódik és nem hagy zsíros érzetet maga után. Mindennapi használatra tökéletes megoldás. Már mind a 3 ilyen kis kézkrémet beszereztem és annyira édesek, olyan igazi táskába gyorsan beledobós és már kezdődhet is a nap. Számomra mostanában vált fontossá a termékek minősége és a csomagolása közti egyensúly. Számomra ezek a termékek szuperül teljesítik az igényeimet. Őszintén megmondom nagyon spórolok ezekkel a krémekkel. A tubusukat 100% hogy meg fogom tartani, miután elfogytak.


Ha már olívabogyó, nem mehetünk el a mellett a tény mellett, hogy Horvátországban nagyon jó áron tudunk olívaolajat venni. A kanyargós, szűk utak mellett mindig találunk 1-1 árust, akinél mindig van olívaolaj. Szerintem ők helyi termelők, mert szép, egyedi üvegekben árulják portékáikat.


Az augusztusi újdonságok közül tesztelhettem a Peaceful Tuscany krémtusfürdőt. Nagyon kíváncsi voltam az illatára, vajon tetszeni fog-e? Nagyon kedvelem a Senses tusfürdőket, így mindig kíváncsi vagyok az újdonságokra. Ez most is így volt, így volt szerencsém tesztelni ezt a terméket. A csomagolását nagyon eltalálták szerintem. Elrepít minket a Toszkán világba. Az illata hasonlít egy régi öblítőre, de már nem tudom megmondani, hogy melyikre. Kellemes, friss, olyan igazi toszkánai szellő illata van. Bár nem voltam még ott, de biztos vagyok benne, hogy olyan illat. A formulája is nagyon jó. Gazdag habja teljesen feltölti a lelkemet. 


É R D E K E S S É G E K !

Az olajfalevél-kivonat kitűnő egészségügyi hatásai a számos gyógyhatású összetevő tökéletes együttműködésén alapszik. Ezek szinergikusan hatnak, és így hatékonyságukban erősítik egymást. 
Az olajfalevelek antioxidatív hatása, a magas klorofilltartalom kihatásai (lassítja az öregedési folyamatot), valamint a tartalmazott szekunder növényi anyagok magyarázzák az olajfalevél-kivonat következő hatásait, amelyeket tudományosan igazoltak:

- antibakteriális
- antivirális
- gombaellenes
- parazitaellenes
- gyulladásgátló
- immunerősítő


Források:
Minden kép saját készítésű, engedély nélküli felhasználása jogi lépéseket von maga után!

http://www.szepzold.hu/az_olajfa_tortenete__videoval
http://gyogyszernelkul.com/az-olajfalevel-kivonat-lenyugozo-gyogyereje/

A krémtusfürdőt tesztelésre kaptam, de ez nem befolyásolt a véleményemen!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése