2016. szeptember 7.

Egy ápolónő mindennapjai #2 | ..elengedés
Minden ember másként éli meg az elengedés pillanatát. Valaki megpróbálja könnyeit visszafojtva végignézni, ahogy egy szerette végleg elmegy, valaki zokog, valaki pedig nem bírja végig sem nézni. Mások vagyunk, és ez nem baj. Nem vagyunk egyformán erős jellemek. 

Amikor életünk elérkezik a végső állomásra, szinte akkor döbbenünk rá, mennyi mindent csinálhattam volna másképp, mennyi mindent szalasztottam el életem során, mennyi mindenkivel vesztem össze, de miért?! A sok kérdés felmerülése mellett, valószínű a jó és kellemes élmények is ott van bennünk. Van családom, gyermekem, unokám, lehet már dédunokám is. Ha az idős ember elméje még tiszta, akkor ezek mind-mind csodás dolgok. Ha már nem az, akkor az ő kis világukban élnek. Súlyos dementia (időskori elbutulás) esetén már nem is tudják hol vannak, szinte meg sem ismerik a hozzátartozójukat. 

Az idős emberek megérzik mikor kell menni. Nem sok tapasztalatom van még, de 1-2 haldoklót már láttam. Ők sem egyformán élik meg az elmúláshoz vezető utat. Valaki évekig szenved és a betegágy rabja, valaki egyik napról a másikra távozik az élettől. Amikor ágyhoz kötött valaki, felfekvései lesznek, minden izma elgyengül, a mozgatások, a fürdetés, minden apró mozdulat fájdalmas, de kínzó is lehet. Vagy amikor a szemedbe néz és TE tudod, hogy mennyire fáj neki, de ápolnod kell, át kell kötni a sebeit, akkor legbelül a szíved szakad meg érte. Ő pedig tudja, hogy a dolgod végzed, de akkor is fáj, de bírja még. Ápolóként nem mutathatod a gyengeséget. Nekünk erősnek, figyelmesnek, türelmesnek kell lenni.

Van az a pillanat, amikor már az idős sem bírja tovább. Feladja és elmegy. Van olyan pillanat, amikor még vár. Lehet, hogy egy régi barátot, egy családtagot. Van, amikor hiába vár és távozik. Talán az ápolók egyik legnehezebb pillanata, amikor a kezeink között hal meg egy idős. Ekkor sem szabad megrökönyödni, folytatni kell a hivatást, hiszen erre esküdtünk fel.

Nehéz, de folytatjuk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése