2016. október 8.

Elegancia, Színház, ParfümAmikor elérkezik az ősz, mindig mosolyog az arcom. A Nap nem süt már olyan intenzitással, kellemes szellő fújdogálja az arcomat. Az esősebb napok sűrűsödnek, picit hűvösebbre vált az idő. A hulló falevelek csendes hullása mindig olyan megnyugvást áraszt felém. A halk, kopogó eső zaja töri meg a csendet.

A mai bejegyzés egy parfümről az eleganciáról, a színházról és ezek kapcsolatáról fog szólni.

Ha arra gondolok ősz, nekem mindig a színházba járás jut róla az eszembe, ehhez kapcsolom a nagyvárosi hölgyeket. Nem tudom miért, lehet a régi magyar filmek láttán maradt meg ez bennem. 
Amikor a hölgyek szép ruhába, Uruk oldalán elindultak a színházba. A hölgyek színházba készülődésében mindig találtam valami érdekeset. Vajon az öltözködésüket mi határozza meg? A színdarab, a párjuk öltözéke vagy maga a tudat hogy színház és szépen kell felöltözni? 
Régebben sokszor jártunk színházba és mindig megfigyeltem az embereket. Ha éppen egy komolyabb előadásra mentünk (Isten pénze), akkor csinosabban, szinte estélyi ruhában jelentek meg néhányan. Voltak akik csak farmerben voltak. Ha egy vidámabb hangvételű színdarab volt, akkor is ki ebben, ki abban jelent meg. Szerintem manapság már nem törvényszerű, hogy miben kell menni. Régen sokkal nagyobb tekintéllyel bírtak a színházak. Sikk volt oda járni. Annyi biztos, hogy egyre kevesebbszer járnak az emberek. Minek menjek, hiszen a Youtubeon fent van!!! Ááá, drága inkább nem megyek. 

Viszont ...

... aki sűrűn szokott színházakba járni, annak nem lesz ismeretlen ez a pár sor. 
Amikor megérkezünk a színházba általában megváltozik a légkör. Általában régi jelmezeket, kellékeket láthatunk mindkét oldalon egy nagy üvegkeretben. A kabátokat számok szerint felaggatják, mehetünk is a terembe. Ki a páholyba ki, az első sorokba és így tovább. A belépést követő első pillanat mindig egy picit varázsos. Az illatok. A régi fa székek illata, a függöny illata, a jelmezek illata. Nem mehetünk el a hangok mellett sem. A recsegő-ropogó padlózat, a székek hangos zaja, a színpad hangjai, a szereplők és a munkatársak gyors és kapkodó léptei. Ezek mind-mind egybeforrnak és egy kerek egészet alkotnak.

Viszont ami még foglalkoztatta mindig is a fantáziám, az a parfüm viselése színházban. Mint a megjelenésnél, itt is kíváncsian vártam, amikor egy elitebb hölgy elment mellettem vajon milyen illatot viselhet? Vajon itt is az előadás határozza meg? Vagy a hangulata? Ha vidámabb az előadás, akkor édeskésebb illatot fog választani? Lehet, hogy ezek a kérdések másoknak haszontalanok, számomra érdekesek. Az illatokra mindig is érzékeny és fogékony voltam. Mindig egy adott pillanathoz vagy a múltban történtekhez kapcsolom őket. Bár nem vagyok profi parfümszakértő, sőt egyáltalán nem vagyok és nem is tudom kiérezni annyira az illatjegyeket, de azért valamiféle véleményem van róluk.

Az én elképzeléseim alapján a színházba járó hölgyek inkább a fűszeres, virágos, erőteljesebb illatokat részesítik előnyben. Pontosan olyan illatokat, mint a következőkben bemutatott parfüm.

A parfüm amit szeretnék Nektek és Veletek megosztani nem más, mint a Givenchy - Amarige parfümje. 1991-ben alkotta meg a francia parfümőr Dominique Ropion"Az "Amarige" parfüm neve egy anagramma, amely a francia "Mariage" szóból ered. Ez az illat olyan intenzív, mint egy erős érzelem, vidám, zamatos és felejthetetlen, mint maga az esküvő boldog pillanata. Ez a kompozíció annyira gazdag és virágos, hogy úgy tűnik, mintha minden virágot tartalmazna, amely a világon létezik. Az Amarige nő kecses, játékos és bájos, egy igazi francia, szerelmes nő. Örömöt sugároz és boldog mosolyt ad. A fejjegy olyan friss gyümölcsöket tartalmaz, mint őszibarack, szilva, narancs, mandarin továbbá édes rózsafa és narancsvirág. A virágok intenzív és zamatos illata bontakozik ki a szívjegyben. Mimóza, narancsvirág, tubarózsa, gardénia és akác egy csipetnyi fekete ribizlivel. A meleg fás alapjegyben megtalálható a pézsma, a szantálfa, a vanília, az ámbra, a tonkabab és a cédrus."

/ Forrás: www.parfum.hu /


A reklám alapján rájöhetünk, hogy egy szédítő, igazi francia parfüm lesz.

Ez az a parfüm, amihez fel kell nőni. Igazán fűszeres, picit pacsuli felé hajló illatról beszélhetünk. Talán még egy kis szappanos illatot is vélek benne felfedezni. Tipikus őszi/téli és nem utolsó sorban színházba járós illat. Pont ennek a parfümnek a viselését tudom elképzelni 1-1 színdarabhoz. Egy előkelő hölgy, aki már elmúlt 35 éves, nyugodt szívvel viselheti. Igen, ez azaz illat, ami nekik áll jól.

Maga az üvegcse is a 90-es éveket idézi fel. Picit csicsás, picit sok, de ez egyáltalán nem baj, hiszen az illat is pont ilyen. A kupak műanyag, ferdén hasított. A záródása nagyon rossz, nem táskabarát. Könnyen lecsusszan, szinte semmit nem tart. A fújóka arany színű, mely mint egy sál körbeöleli az üvegcse nyakát. Az üveg kerekded és lapos egyben. A név és márka egy csepp alakú matt felületen kapott helyet. 

A bőröm első érintkezését követően egy picit szúrós, erőteljes illat érződött, majd szépen lassan enyhülni kezdett és átment fűszerességbe, majd egy kellemes, viselhető virágosságba. Pontosan nem tudnám meghatározni a pontos illatjegyeket így saját kútfejből, mindenesetre nem tolakodó. A leírás szerint vanília is fellelhető benne. Sajnos ezt én egyáltalán nem érzem. 

Abszolút a 90-es évek illata. Édesanyám is viselt hasonló illatokat. Akkoriban születtem, így nem volt kérdés, nekem is meg kellett szaglásznom, ki kellett próbálnom minden egyes kölnit, parfümöt.
Tartósságát tekintve nagyon jó. Akár egész nap is érződik, újrafújás nélkül. Ruhán még jobban megtapad az illat. Nekem nagyon megtetszett. Szívesen viselném színházba, családi összejövetelekkor, ünnepekkor, esti vacsorák alkalmával. Számomra a gyerekkorom emlékeit csalta elő.


HOGY HONNAN TUDJÁTOK BESZEREZNI?
 http://www.parfum.hu/givenchy/amarige-eau-de-toilette-noi


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése