2017. november 24.

MENTSÜK MEG A SZUMÁTRAI ORÁNGUTÁNOKAT!

A szumátrai orángután a kihalás szélére sodródott, mert erdei otthonát folyamatosan pusztítják.

A Szumátrai Orángután Társaság (Sumatran Orangutan Society, SOS) és a Lush új kampányának célja 50 hektár egykori pálmaültetvény megvásárlása a szumátrai Bukit Mas környékén. A földterület újraerdősítése segít otthont találni az orángutánoknak. A szükséges anyagi források egy részét az Orangutan szappan eladásából keletkező bevétel fedezi.

A kampány a 2017-es Black Friday [24/11/17] napján kezdődik. Most mindent megtudhatsz céljainkról.

VÁSÁROLJÁTOK MEG TI IS AZ ORANGUTAN SZAPPANT, EZZEL IS TÁMOGATVA ŐKET!
A szappant itt érhetitek el: >>ITT<<

___________________________________________________________________________________

Kinek utaljuk át a bevételt a földvásárláshoz?

A Szumátrai Orángután Társaság (Sumatran Orangutan Society, SOS) az Egyesült Királyságban tevékenykedő segélyszervezet, mely az orángutánok és az esőerdők védelmére szolgáló projekteket fejleszt és finanszíroz, illetve nemzetközi kampányokat indít a kihalás szélére sodort faj és élőhelyének megismertetése érdekében. Helyi testvér szervezete az Orángután Információs Központ (Orangutan Information Centre, OIC), egy indonéz civil szervezet, mely a szumátrai orángutánok és élőhelyük védelméért küzd. A kampány során keletkezett bevételt az OIC számlájára utaljuk, hogy megvásárolhassák a földterületet.

Miért olyan fontos a Leuser Ökoszisztéma?

A Leuser Ökoszisztéma 950 000 hektárnyi őserdőt ölel fel Észak-Szumátrán. Számos különböző élővilágnak ad otthont, többek közt alpesi réteknek, ásványi medencéknek, örökzöld alföldi erdőknek, kristálytiszta vizű tavaknak és patakoknak - és tőzegeseknek, melyek a szénelnyelés szempontjából létfontosságúak.
Jelenleg több mint 4000 különböző növényfaj és 380 madárfaj (közülük 50 őshonos) él a Leuser Ökoszisztémán belül. Szumátra állatvilágának 65 százaléka a Leuser Ökoszisztéma lakója. Ez az egyetlen hely a világon, ahol egymás mellett élnek az orángutánok, tigrisek, elefántok és orrszarvúak. Mind erősen veszélyeztetett faj.

Mi jelenti a legfőbb fenyegetést a Leuser Ökoszisztémára?

Az őserdőt leginkább a hagyományos mezőgazdaság veszélyezteti. A hatalmas pálmaültetvények és a kisebb kókusz- és narancsültetvények ellepik az erdő határvidékét. Az elmúlt években egyre népszerűbb vízenergia és geotermikus energia is rendkívül veszélyes, mivel nagy kiterjedésű esőerdei területekre van szüksége az energiatermeléshez.

Miért tartja fontosnak az SOS egy egykori pálmaültetvény helyreállítását?

Az 50 hektáros egykori pálmaültetvény Bukit Masban, az őserdő szélén található. Az SOS hisz benne, hogy az 50 hektáros területet egyfajta védőzónának használhatja, így megnehezítve a mélyebben fekvő erdőterületek elpusztítását. A jelenleg lakatlan terület élőhelyet biztosít majd számos veszélyeztetett fajnak, így a természet visszaveheti, ami az övé.

Hogyan erdősítik újra a területet?
Az olajpámákat kivágják, a helyükre 20-30 őshonos pionír fajt ültetnek. Ha megnőttek, lombjaik árnyékot biztosítanak más növényfajok számára. Az erdei otthonukba visszatérő állatok tovább segítik a magok szétszórását. A terület idővel sokszínű élővilággal rendelkező erdővé változik.

Mi a kampány célja?

A pozitív változás lehetőségének hirdetése - visszaadni az ültetvényt a természetnek, az orángutánoknak.
Fontos, hogy tisztában legyünk a szénelnyelés jelentőségével. Az esőerdő megóvása kulcsfontosságú a szén elnyelésében és megőrzésében. Az ültetvényes jellegű mezőgazdaság veszélyeire való figyelemfelhívás. A pálmaolajjal kapcsolatos bonyolult problémák megértetése. Az őslakos törzsek és az őshonos élővilág kihasználásának megállítása.


#SOSsumatra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése